Voor scholen

@ Michiel Ton

Wat gaaf dat jullie als school hebben meegedaan!

Een bruisende carrière begint met een goede basis. Jullie school is dan ook dé plek om kinderen te inspireren en te laten zien hoe gaaf de horeca is. De eerste editie van de actie Ga voor gaaf, ontdek de horeca! was dan ook een groot succes.

Horecaopleidingen opende op 17 maart 2023 hun deuren voor de jongste generatie. Met de hele branche hebben we laten zien hoe gaaf het is om later in de horeca aan de slag te gaan.

Ga voor gaaf, ontdek de horeca! 

Begin 2023 lanceerde Stichting Vakbkewaamheid Horeca (SVH) het kinderboek voor én over de horeca: Saffraan & Sjalot. Broer en zus gaan in de vakantie meehelpen in het restaurant van hun ouders, het Zwarte Schaap. Saffraan helpt in de keuken, Sjalot in de bediening.

Net als Saffraan en Sjalot konden kinderen tijdens Ga voor gaaf, ontdek de horeca! zelf aan de slag. Ze hebben geholpen met mise-en-place, serveren, bereiden en zelfs met afruimen. Ze hebben op een leuke en actieve manier kennis gemaakt met de sector. Na afloop van de actie kregen de kinderen het boek Saffraan en Sjalot mee naar huis.

Heb jij met jouw school niet meegedaan, maar wil je alsnog iets leuks organiseren om kinderen kennis te laten maken met jullie opleidingen en de mooie sector? Laat je dan inspireren door Ga voor gaaf, ontdek de horeca! en zet zelf een leuke actie op!

Direct naar: 

Hoe doe ik mee als school?

Programma en activiteiten

Over Saffraan & Sjalot

Toolkit

Voor basisscholen

Inspiratie nodig? Bekijk hieronder hoe ROC Midden Nederland het aanpakt!

 

Doe mee als school

Hoe kan je deelnemen?

De actie ga voor gaaf heeft plaatsgevonden op 17 maart 2023. Aanmelden voor de actie is daarom niet meer mogelijk. In 2024 organiseren we de tweede editie van Ga voor gaaf, ontdek de horeca! Meer informatie over deze editie zal later gecommuniceerd worden.

Wil je als school toch nog iets leuks organiseren ondanks dat de actie al heeft plaatsgevonden of kun je niet wachten tot volgend jaar? Laat je inspireren en organiseer zelf op een ander moment een leuke activiteit om kinderen alsnog kennis te laten met de mooie horecabranche.

Ga voor gaaf, ontdek de horeca! 2023

Horecaopleidingen hebben kinderen uitgenodigd om op Nationale Pannenkoekdag langs te komen en te ervaren hoe gaaf de horeca is. SVH heeft gezorgd voor landelijke aandacht en voor een kant-en-klare toolkit met handige hulpmiddelen om de actie tot een succes te maken. Elk kind dat via de actie een school heeft bezocht kreeg na afloop het kinderboek Saffraan & Sjalot mee naar huis.

Lees meer over Saffraan & Sjalot

Bestel boeken

Programma en activiteiten

Hoe geef je invulling aan deze dag?

Het doel van deze dag en de actie is kinderen op een leuke en interactieve manier kennis te laten maken met de horeca. Zo ervaarde ze op nationale Pannenkoekdag hoe het is om een horecaopleiding te volgen en later in deze sector te werken. Net als Saffraan en Sjalot mochten zij deze dag zelf aan de slag.

Ter inspiratie hebben wij activiteiten bedacht die scholen op weg hielp om de actie op een mooie manier in te vullen. Natuurlijk hebben horecaopleidingen hier zelf hun creativiteit op los gelaten. De actie vond plaats op Nationale Pannenkoekdag, veel scholen hebben hierop ingehaakt. Welk kind lust er immers geen pannenkoek?

Wil jij buiten de actie om nog een leuke activiteit organiseren om kinderen kennis te laten maken met de horeca? Laat je dan inspireren door de voorbeeldactiviteiten of bekijk hoe onderstaande opleidingen invulling hebben gegeven aan de actie.

Bekijk voorbeeldactiviteiten

Deelnemende horecaopleidingen Ga voor gaaf, ontdek de horeca! 2023

Saffraan & Sjalot

Een uniek boek voor én over de horeca!

Saffraan (11) en Sjalot (8) zijn naast broer en zus bijzondere kinderen in de vierde generatie van de markante horecafamilie Roux. Ze werken deze zomer mee in hun (bekendste en meest bijzondere) restaurant, het Zwarte Schaap. En hier is niets zoals normaal. Interieur, gasten, de menukaart en het personeel, alles is hier bijzonder.

Saffraan heeft net als zijn vader en voorvaderen "de gave van smaak" en ontdekt de meest geweldige nieuwe gerechten en smaakcombinaties in de keuken. Dat brengt hem zelfs tot een belangrijke kookwedstrijd in Parijs. Sjalot helpt haar tante in de bediening van het Zwarte Schaap en snapt waar de gasten van het restaurant pas echt blij van worden! Loopt alles uit de hand? Juist dan maakt Sjalot er het beste van.

Maak samen met Saffraan en Sjalot de meest geweldige avonturen mee in en om restaurant het Zwarte Schaap. Saffraan & Sjalot is geschreven voor kinderen tussen 8 en 12 jaar. Het boek (met 200 pagina's) staat vol inspirerende verhalen en echte recepten!

Het boek is exclusief te koop in de verschillende Nederlandse horecabedrijven voor €15,00. Het horecabedrijf koopt het boek tegen kostprijs in voor €5,00 bij SVH. Door de aankoop van het boek wordt de horecaondernemer die het boek verkoopt gesteund. Om de verkoop te stimuleren bevat elk boekenpakket verschillende kleurplaten en 5 tafelkaarten waar duidelijk op staat dat €10,00 van de verkoopprijs voor de ondernemer is die het boek verkoopt.

Bekijk inkijkexemplaar

Meer over Saffraan & Sjalot

Communicatiemiddelen

Gebruik de kant-en-klare toolkit om de Ga voor gaaf, ontdek de horeca!-actie uit te dragen!

Om scholen op weg te helpen hebben we een speciale toolkit ontwikkeld om de boodschap naar buiten te brengen.

In deze toolkit is shareable content te vinden zoals social media afbeeldingen, gifjes, advertenties, posters en flyers in allerlei formaten die ingezet kon worden voor de verschillende communicatiekanalen.

Natuurlijk hebben we ook middelen gemaakt om de actie in het bedrijf zichtbaar te maken. Een speciale placemat voor op de tafel en het Mijn eerste horecadiploma om aan het einde van de activiteit mee te geven!

Ook buiten de actie om te gebruiken

Wil jij zelf met jouw horecaopleiding nog een actie opzetten buiten Ga voor gaaf, ontdek de horeca? Enkele tools zijn heel het jaar door te gebruiken. Denk aan de Mijn eerste horecadiploma, de placemats en de quiz. Voel je vrij om hiervan gebruik te maken

Mis je iets, of heb je speciale verzoeken? Neem dan even contact met ons op!

 

 

 

Voor basisscholen

Doe mee met de actie!

Ben jij docent en heb je de actie ‘Ga voor gaaf, ontdek de horeca!’ gemist? Wil je jouw klas alsnog kennis laten maken met de horecabranche?

Neem dan contact op met horecabedrijven en horecaopleidingen bij jou in de buurt. Wellicht kunnen jullie samen nog een leuke activiteit organiseren.

 

Dit is een initiatief van Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH)

Ontdekken wie wij zijn? Kijk op svh.nl.

Op de hoogte blijven van wat we doen?

Meld je aan voor de SVH Nieuwsflits

of volg ons voor meer horecanieuws en inspiratie op:

Instagram

Facebook