Alle opleidingen

Allergenen

Het is voor iedere horecaondernemer wettelijk verplicht om volgens de zogenaamde Allergenendeclaratie te werken. Alle bedrijven die voeding en/of drank bereiden, moeten informatie verstrekken aan de consument / de gast over de aanwezigheid van allergenen in verpakte producten en in niet-verpakte producten. Als je geen goed allergenenbeleid voert, ben je mogelijk niet meer verzekerd bij eventuele letselschade of aansprakelijkheidsstelling.

Tijdens de cursus Allergenendeclaratie leer je hoe je je gasten moet informeren over de aanwezigheid van allergenen in je voedingsmiddelen en in je gerechten en hoe je dit schriftelijk moet vastleggen in je voedselveiligheidsplan.
Onderwerpen die tijdens de cursus Allergenendeclaratie aan bod komen, zijn:

  • Allergenendeclaratie en wetgeving
  • Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
  • Koppeling aan de Hygiënecode
  • Voedselveiligheidsplan
  • Productspecificaties
  • Receptuurbeheer  
  • Allergenenspecificatiebladen
  • 10-stappenplan voor allergenenbeheer
  • Informatievoorziening allergenen aan gasten
  • Allergeneninformatiekaart