Winnende klas SVH Horeca Roadshow te gast in het Okura Hotel

Winnende klas SVH Horeca Roadshow te gast in het Okura Hotel

10-03-2016

Woensdag 9 maart waren de leerlingen van de 2g van PCC Alkmaar te gast in het Okura Hotel. De winnende klas scoorde vorig schooljaar de meeste punten in de kennisquiz van de SVH Horeca Roadshow. Deze 20 leerlingen zijn uitverkoren om een bijzondere dag te beleven in het vijfsterrenhotel met een kijkje in de keuken bij tweesterrenchef Onno Kokmeijer, een culinaire workshop en een rondleiding in het indrukwekkende hotel. Hieronder een verslag:

De dag begint op de 23ste etage van het hotel, voor een ontvangst met spectaculair uitzicht. In Restaurant Ciel Bleu** heet SVH Meesterkok Onno Kokmeijer de leerlingen welkom, geeft ze een korte uitleg over het Okura Hotel en vertelt het programma van de dag.

Vervolgens naar de kookstudio Taste of Okura waar Chef de Cuisine Louise O’Hare en Jakob Doorn van Versvishandel van As de leerlingen opwachten. Eerst een uitgebreide uitleg over verse vis door Jakob van Doorn, waarbij enkele leerlingen het aandurven om rauwe coquille te proeven en te helpen met het fileren van zalm. Dan is het tijd om de schorten voor te doen en aan het werk te gaan. Onder leiding van Onno Kokmeijer en Louise O’Hare bereiden de leerlingen hun eigen lunch met de producten uit de demonstratie. In drie groepen kiezen ze hoe ze de producten gaan bereiden. Er worden moten zalm ingepakt met citroen, kruiden en olijfolie om in de oven te garen, tarbot wordt gebakken en ook de aardappels en groenten worden gesneden en bereid. De leerlingen gaan vol enthousiasme aan de slag. Na drie kwartier staan er drie verschillende gerechten klaar om opgegeten te worden.

Na het smullen van de zelfgemaakte lunch, krijgt de groep een rondleiding door het indrukwekkende hotel. Binnenkijken in hotelkamers en suites, een rondje langs de vier restaurants en een kijkje in de keuken en de faciliteiten van het hotel. De leerlingen ontdekken dat het hotel zelfs een Japanse kapper heeft in de kelder. Bij terugkomst in de kookstudio staat de werkbank vol met kruiden en specerijen voor het laatste onderdeel van de dag.

Onno Kokmeijer vertelt over de verschillende kruiden en specerijen. De leerlingen komen erachter hoe je zeker weet dat er echt vanille wordt gebruikt in bijvoorbeeld het ijs dat je eet. ‘Ik ken deze geur!’, roept een leerling verwonderd. Ook ontdekken ze kruiden waar ze nog nooit van gehoord hebben. Dan is het tijd om deze kruiden en specerijen blind te herkennen, de winnaar gaat naar huis met het kookboek ‘DWDD kookt’, gesigneerd door Robert Kranenborg en Onno Kokmeijer. In een heuse snif-off met een aantal kennisvragen wordt de winnaar gekroond. Zij is erg blij met het kookboek.

Na een dag vol culinaire hoogstandjes, gastronomie en informatie over het mooie Okura Hotel, stappen de leerlingen weer in de bus naar Alkmaar. Vol enthousiasme over deze leuke en leerzame dag.