Tawfik el Shanwany wint NK Pizza bakken 2024

Tawfik el Shanwany wint NK Pizza bakken 2024

Tawfik el Shanwany wint NK Pizza bakken 2024

Tawfik el Shanwany van LouLou Pizzabar in Amsterdam heeft op 9 januari 2024 het NK Pizza bakken 2024 op de Horecava gewonnen met zijn pizza Ti voglio bene (Ik houd van jou). De jury was vol lof over zijn deeg en kooktechnieken.

"Ik ben megablij", vertelt de winnaar van het NK Pizza bakken 2024 die volschoot tijdens de prijsuitreiking. "Ik heb een goedlopende zaak in Amsterdam en had eigenlijk geen tijd om mee te doen, maar ik vond het toch waardevol om hier te zijn en mijn pizza te promoten."

De ondernemer was na afloop van de wedstrijd dan ook snel weer vertrokken. “Ik ga op de foto met de beker en daarna moet ik werken in de zaak.” De winnende pizza, Ti Voglio Bene, staat sinds een maand op de kaart bij LouLou Pizzabar.

Extra krokante korst
De jury was vooral te spreken over het deeg, waarvoor de maker onder meer de poolish-methode gebruikte. Dit is een methode waarbij het deeg in meerdere stappen wordt bereid met een voorgefermenteerd moederdeeg. "Door de dubbele fermentatie was de korst extra krokant en had de pizza een hoge hydratatie", aldus de jury.

Ook de bereiding van de verschillende ingrediënten maakte indruk. "Elke ingrediënt was op de juiste tijd en temperatuur gegaard." De jury genoot onder meer van de auberginechips. "Al met al is deze pizza heel goed doordacht."

De beste pizza van 2024 was belegd met onder meer provolone del Monaco, auberginecrème, gefrituurde aubergine en gefrituurde basilicum.

Tuinbonen en versgeperste olijfolie
Domenico Malerba van Pizzacos in Zwaag pakte het zilver met La Nonn Mariet, een pizza met een crème van tuinbonen, chicorei gebakken met Spaanse peper en knoflook, pecorino en olie van versgeperste olijven.

De pizza Consistancy leverde Valerio Prestato van Pizza & Co in Amsterdam de derde plek op. Deze was onder meer belegd met boerenkool, verse mozzarella, baconcrème, gelei van kersentomaat en parmigiano reggiano-chips.

Stappen gemaakt
Naast de bekroonde pizza’s viel het de jury op dat het niveau van de deelnemers hoger was dan vorig jaar tijdens de eerste editie van het de competitie. “We hebben ontzettende stappen gemaakt”, liet Marcel Losekoot (initiatiefnemer van Pizza Profs en eigenaar bij De Pizza Academy) weten.

Zo hadden de deelnemers veel aandacht besteed aan hun deeg en maakten ze veel gebruik van ingrediënten uit het seizoen. Ook waren er bij de toppings invloeden uit de Aziatische en Nederlandse keuken gebruikt in combinatie met de Italiaanse. Opvallend was verder dat er een zoete pizza was met Italiaanse koffie-smaken. De wedstrijd trok veel belangstelling van bezoekers.

Jury NK Pizza bakken 2024
De jury van het NK Pizza bakken 2024 bestond naast Losekoot uit Renato Bosco (eigenaar van Saporè in San Martino), Giovanni d’Apice (culinair adviseur, kookboekenschrijver en eigenaar Artixitra), Simon Giaccotto (schrijver van de Pizzabijbel en eigenaar van Viva la pizza) en Robert Kranenborg (SVH Meesterkok, culinair adviseur en ondernemer).

Zes criteria
Aan het NK Pizza bakken 2024 deden veertien deelnemers mee. De opdracht was om ter plaatse op het podium, binnen vijftien minuten, twee identieke creaties te maken, welke door de vakjury werden geproefd en beoordeeld. De jury heeft gelet op uitstraling, creativiteit, smaakbeleving, eetbaarheid, samenstelling en inkoopprijs.

Praktijkjury
Daarnaast werden deelnemers tijdens de mise-en-place beoordeeld door een praktijkjury. Deze beoordeling vindt plaats op basis van de hygiënecode Horeca 2016 waarbij gelet is op efficiency, tijdsindeling en de betrouwbaarheid van de kostprijscalculatie. De praktijkjury werd ingevuld door Houwers.

Pizza Profs en partners
Het NK Pizza bakken is een initiatief van Pizza Profs in samenwerking met Stichting De Lekkerste Wedstrijden. De partners van Pizza Profs hebben de wedstrijd mede mogelijk gemaakt. Dit zijn: de Pizza Academy, Mutti, SVH, Molino Dallagiovanna, SVO Vakopleiding Food, Moretti Forni, Nordcap Nederland, Hanos en Van Gestel.

Foto: Graphicks