Succesvolle eerste editie van de PROfessional wedstrijden keuken, bediening en bakkerij

Succesvolle eerste editie van de PROfessional wedstrijden keuken, bediening en bakkerij

Succesvolle eerste editie van de PROfessional wedstrijden keuken, bediening en bakkerij

Tijdens de eerste editie van de PROfessional wedstrijden op woensdag 18 mei op het Elde College in Schijndel lag het niveau erg hoog. De talentenwedstrijd is in het leven geroepen voor leerlingen van praktijkonderwijs en speciaal voortgezet onderwijs in Limburg, Brabant en Zeeland. Er waren maar liefst 11 deelnemende scholen die via voorrondes waren doorgestoomd tot de grote finale.

Leerlingen maakten drie verschillende gerechten in de categorie keuken. In de categorie bakkerij werden twee gerechten gemaakt en werd het driegangenmenu bij de categorie bediening met veel passie geserveerd. Ook TV kok en ambassadeur voor de opleidingen KAS (Keukenassistent) & BAS (Bedieningsassistent) Mounir Toub was namens SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) aanwezig. Hij vertelt: “Bij alle drie de categorieën heb ik een kijkje kunnen nemen. Het niveau was echt hoog. De leerlingen werkten gestructureerd, hard en hygiënisch. Wanneer zich een probleem voordeed werd dit goed opgelost. Het was mooi om te zien hoe goed de leerlingen met elkaar samenwerkten.”

Allemaal winnaars
De jury benadrukte dat iedereen die aanwezig was in de finale een winnaar is. Iedereen deed enorm zijn best, dat was duidelijk te zien. Dat maakte het voor de jury lastig om een winnaar aan te wijzen. Deze wedstijd is daarom ook een perfecte voorbereiding op de examens die binnenkort gaan plaatsvinden. Per categorie werd er een nummer 1, 2 en 3 uitgeroepen. In de categorie keuken pakte Michelle Ulijn van Het Hooghuis locatie De Singel (Oss) de eerste prijs. Bij de bediening was Lozenn Bakker van Praktijkschool Hulst (Hulst) de beste en Mary-Linn van der Zande sleepte bij de bakkers namens het Elde College (Schijndel) de eerste prijs binnen.

Talenten ontdekken
Voor onderwijs, werkgevers en overheid is het van groot belang dat jongeren duurzaam en flexibel opgeleid en getraind worden. Op deze manier ontdekken ze hun talenten, weten ze waar ze goed in zijn en kunnen ze deelnemen aan de arbeidsmarkt. De PROfessionals wedstrijd draagt hieraan bij. Marco Bemelmans is namens het Elde College de initiatiefnemer. Marco Bemelmans, docent koken op het Elde College. “Het is fantastisch om te zien dat er stuk voor stuk talenten vandaag aanwezig waren in de finale. We doen dit om hen een podium te geven, juist ook omdat er voor deze doelgroep niet veel wordt georganiseerd. Via de voorrondes en een spetterende finale is dat ons gelukt. We zijn heel trots op wat alle leerlingen hebben laten zien en kijken al uit naar de volgende finale.”

Ricardo Eshuis, directeur SVH: “Het is mooi om te zien dat scholen dit initiatief pakken om wedstrijden te organiseren. Eerder zagen we al de wedstrijden in Friesland, die dit najaar ook weer gaan plaatsvinden. We ondersteunen deze initiatieven vanuit SVH van harte en dragen daar graag ons steentje aan bij. Het maakt niet uit op welk niveau je leert of werkt, binnen de horeca en bakkerij is iedere persoon belangrijk en verdient waardering. Daar helpen deze wedstrijden heel goed bij wat een mooie stimulans is voor de leerlingen.”

Bekijk voor een sfeerimpressie de SVH stories op Instagram!