Paolo Marino wint NK Pizza bakken 2023

Paolo Marino wint NK Pizza bakken 2023

Paolo Marino wint NK Pizza bakken 2023

Paolo Marino van Mangia Pizza & Pasta Centrum in Amsterdam heeft op 10 januari het NK Pizza bakken 2023 gewonnen tijdens de Horecava in de RAI in Amsterdam. De Italiaan is daarmee de beste professionele pizzabakker van Nederland en nam de gouden pizzasnijder in ontvangst uit handen van juryvoorzitter Renato Bosco.

Marino was één van veertien deelnemers tijdens het NK Pizza bakken 2023. Hij overtuigde de vakkundige jury met 'Evolution of Tradition', een pizza met buffelstracciatella, ansjovis, olijfpoeder en pijnboompitten.

Deeg gooit hoge ogen
Volgens de jury blonk de winnende pizza uit in evenwicht, elegantie en versheid. Vooral het deeg gooide hoge ogen. "Een mooie combinatie van een Romeinse en Napolitaanse pizza, dus niet alleen een krokante rand, maar ook een krokante binnenkant. Het deeg had een goede hydratatie en de smaken waren top, onder andere dankzij de intense olijfpoeder en romige kaas", aldus de jury.

Jury
De jury van het NK Pizza bakken 2023 bestond naast Renato Bosco (eigenaar van Saporè in San Martino, Marcel Losekoot (eigenaar van en mastertrainer bij De Pizza Academy), Giovanni d’Apice (culinair adviseur, kookboekenschrijver en eigenaar Artixitra), Robert Kranenborg (SVH Meesterkok, culinair adviseur en ondernemer) en Chef Erik van der Kooij (pizzabakker bekend van TikTok, Instagram en YouTube).

Eerste prijs
De winnaar was verguld met de winst: “Ik ben hier heel erg blij mee, want ik steek veel tijd in mijn producten en ben altijd bezig mezelf te verbeteren. Ik heb nu zes jaar in pizzeria's over de hele wereld gewerkt en dit is mijn eerste prijs.”

Tweede plaats
De tweede plaats (de zilveren pizzasnijder) was voor Giacomo Zagami van Il Municipio in Denekamp met zijn pizza Il Municipio. Hij kreeg complimenten voor het gebruik van seizoensproducten, het gekozen meel en zijn techniek.

Derde podiumplek
Fabrizio de Maio van Mangia Pizza & Pasta Zeedijk in Amsterdam pakte het brons met 'It's Possible', een vegan pizza met onder meer avocado, zongedroogde tomaatjes, tofu, rucola en walnoten.

Pluim voor leerling
Thom Vink, leerling op het ROC Mondriaan in Zoetermeer, viel niet in de prijzen maar kreeg wel een pluim van jurylid SVH Meesterkok Robert Kranenborg voor zijn Pizza Kabeljauw. Volgens de topchef was het 'een gedurfde pizza en een uitstekende prestatie tussen al het geweld van de Italianen'.

De opdracht tijdens het NK Pizza bakken was om ter plaatse binnen vijftien minuten, twee identieke pizza nova’s te maken. De jury heeft gelet op uitstraling, creativiteit, smaakbeleving, eetbaarheid, samenstelling en inkoopprijs.

Tijdens de mise en place kregen de deelnemers een beoordeling door een praktijkjury. Deze beoordeling vindt plaats op basis van de hygiënecode Horeca 2016. De praktijkjury let ook op efficiency, tijdsindeling en de betrouwbaarheid van de kostprijscalculatie. De praktijkjury wordt ingevuld door de Houwers Groep.

Organisatie NK
Het NK Pizza bakken is onderdeel van het NK De Lekkerste, de nieuwe versie van de Lekkerste Wedstrijden. Het NK Pizza bakken wordt georganiseerd door Pizza Profs, in samenwerking met Stichting de Lekkerste Wedstrijden.

De partners van Pizza Profs sponsorden het prijzenpakket met waardechecks. De partners van Pizza Profs zijn:  HANOS, NordCap Nederland (importeur van onder meer Moretti Forni pizzaovens), Van Gestel, SVO, SVH, Horeko, de Pizza Academy, Mutti, De Vlijtige Zusjes, San Pellegrino en Dallagiovanna.

Bekijk hier een video-impressie van de wedstrijd gemaakt door de Horecva op Facebook-Watch.

Foto's: Tamara Verheij