NK Blindproeven van wijn (individueel) beleeft eerste editie tijdens Gastvrij Rotterdam 2021

NK Blindproeven van wijn (individueel) beleeft eerste editie tijdens Gastvrij Rotterdam 2021

NK Blindproeven van wijn (individueel) beleeft eerste editie tijdens Gastvrij Rotterdam 2021

WTOL Academy organiseert tijdens Gastvrij Rotterdam 2021 de eerste editie van het NK Blindproeven van wijn op individueel niveau. Van maandag 20 september tot en met woensdag 22 september 2021 vindt op de horecavakbeurs in Rotterdam de start van het NK Blindproeven plaats met de eerste drie voorrondes. De wedstrijd staat geheel in het teken van wijnprofessionals uit de horeca, wijnliefhebbers en het vergroten van de wijnkennis in Nederland.

Het NK draagt de naam ‘SVH Wijnexpert van het jaar 2022’ en verwijst naar partner Stichting Vakbekwaamheid Horeca, het kenniscentrum van de horeca dat staat achter goed getrainde en opgeleide horecaprofessionals. Wijnimporteur L’Exception heeft zich eveneens verbonden aan de wedstrijd en stelt de hoofdprijs ter beschikking: een volledig verzorgde reis voor twee personen naar het gerenommeerde champagnehuis Nicolas Feuillatte. 

The Wine List en Oud Reuchlin & Boelen zijn eveneens wijnpartner. Mediapartners zijn Gastvrij Rotterdam, ChefsFriends.nl en Culinaire Saisonnier.

Voorrondes
De competitie bestaat uit vijf voorrondes, waarvan drie op Gastvrij Rotterdam, één in Houten bij het Vakcentrum Food Wine & Hospitality en één bij Het Amsterdamse Proeflokaal.

Eerste voorronde: 20 september 2021, incl. toegang Gastvrij Rotterdam
Tweede voorronde: 21 september 2021, incl. toegang Gastvrij Rotterdam
Derde voorronde: 22 september 2021, incl. toegang Gastvrij Rotterdam
Vierde voorronde: 11 oktober 2021, Vakcentrum Food Wine & Hospitality
Vijfde voorronde: 15 november 2021, Het Amsterdamse Proeflokaal

Wijnkennis vergroten
Ruud Weterings, directeur WTOL Academy: “Het doel van de wedstrijd is deelnemers hun kennis als wijnliefhebber te laten vergroten. Het blindproeven van wijnen in combinatie met een wedstrijdelement draagt daaraan bij. Deelnemen is leuk en vooral leerzaam. Winnen is een aangename bijkomstigheid. De competitie bestaat uit tien vragen over zes te proeven wijnen. Er is bij de vragen geen interpretatie mogelijk, het antwoord is gewoon goed of fout.”

Dezelfde avond van de wedstrijdvoorronde worden de geproefde wijnen in een webinar toegelicht. De deelnemers worden per mail geïnformeerd over de uitslag.

Voor iedereen
De voorrondes zijn toegankelijk voor iedereen met liefde voor wijn. Om de kans op een plek in de halve finale te vergroten kunnen deelnemers aan meerdere voorrondes meedoen. Alleen de hoogste score van de deelnemer in de voorrondes telt uiteindelijk. 

Ricardo Eshuis, directeur SVH: “Het NK Blindproeven is een mooi initiatief dat bijdraagt aan het vergroten van de vakkennis over wijn op de werkvloer. Uiteraard is het ook leuk voor de wijnliefhebbers die er thuis hun hobby van hebben gemaakt. De competitie is een uitgelezen kans voor horecaprofessionals met interesse in wijn om hun wijnkennis te testen en tegelijk meer te leren over wijnen uit verschillende landen.”

Halve finale en finale
De halve finale zal plaatsvinden in januari 2022 en de finale in februari in het Vakcentrum Food Wine & Hospitality. De beste twintig deelnemers van alle voorrondes plaatsen zich voor de halve finale in januari 2022. De beste tien van de halve finale plaatsen zich voor de finale in februari 2022. Een wedstrijdleiding houdt toezicht op een zorgvuldig verloop van de competitie. 

Aanmelden
Aanmelden voor de wedstrijd kan via www.NK-blindproeven2022.nl