Live persconferentie SVH 15 maart: hoe zien nieuwe rollen en functies van horeca er in toekomst uit?

Live persconferentie SVH 15 maart: hoe zien nieuwe rollen en functies van horeca er in toekomst uit?

Live persconferentie SVH 15 maart: hoe zien nieuwe rollen en functies van horeca er in toekomst uit?

Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH), het grootste kenniscentrum voor de horeca, houdt aanstaande dinsdagochtend 15 maart om 10.00 uur een persconferentie waar de resultaten bekend worden gemaakt van het arbeidsmarktonderzoek 2020-2021 van SVH. Het onderzoek gaat over de nieuwe rollen en functies die snel nodig zijn binnen de horeca voor een toekomstbestendige sector. Directeur van SVH, Ricardo Eshuis, presenteert de belangrijkste resultaten en conclusies uit het onderzoek. De presentatie duurt ca. 15-20 minuten. Daarna is er gelegenheid om vragen te stellen. De persconferentie is live te volgen via  svh.to/onderzoek. Na afloop van de persconferentie is het complete onderzoek op die pagina ook te downloaden.

Arbeidsmarktonderzoek 2020-2021
SVH deed de afgelopen twee jaar onderzoek naar hoe het werk in de keuken en de bediening binnen de horecasector georganiseerd wordt. Naast de traditionele functies zoals kok en gastheer/-vrouw zijn er veel nieuwe rollen en functies bijgekomen.  

Nieuwe rollen en functies nodig
SVH heeft horecaondernemers én medewerkers met kwantitatief en kwalitatief onderzoek kunnen bevragen over hoe het werk in de dagelijkse praktijk op de werkvloer is georganiseerd. In totaal hebben meer dan 2.300 medewerkers en werkgevers meegewerkt aan dit onderzoek. Op basis van twee grootschalige online enquêtes, interviews en expertgesprekken met ondernemers en medewerkers, heeft SVH de nieuwe rollen gedefinieerd die een plek moeten gaan krijgen in het nieuwe Handboek Referentiefuncties Bedrijfstak Horeca. In dit Handboek is vastgelegd wat de inhoud is van de functies en hoe deze onderling samenhangen zodat een loonwaarde kan worden vastgesteld. 

Medewerkers sneller vakbekwaam op de werkvloer
De behoefte van de branche is het bieden van meer flexibiliteit in het werk en het bieden van doorgroeimogelijkheden. De sector ervaart al jaren de bestaande indeling van (referentie)functies als gedateerd en beklemmend en heeft behoefte aan een nieuwe systematiek. Een meer flexibele werkwijze en het werken met rollen naast functies kan de sector helpen om medewerkers te behouden en nieuwe medewerkers die instromen beter en sneller bekwaam op de werkvloer in te zetten.  

 Kijk live mee
Persconferentie SVH, Ricardo Eshuis
Arbeidsmarktonderzoek SVH: nieuwe rollen en functies binnen horeca
Dinsdagochtend 15 maart 2022 
10.00 - 10.30 uur
​​​​​​​svh.to/onderzoek