Hubertus & Berkhoff gastlocatie regionale Culinaire Vakwedstrijd

26-02-2016

Vandaag, vrijdag 26 februari, vindt de twaalfde editie van de regionale Culinaire Vakwedstrijd voor vmbo-scholen in Noord-Holland plaats. De wedstrijd wordt in het nieuwe schoolgebouw van de Hubertus & Berkhoff te Amsterdam gehouden en in samenwerking met de Stichting VSHO (Vereniging van Scholen met een Horeca-Opleiding) georganiseerd. Er strijden vijf teams van Noord-Hollandse vmbo-scholen tegen elkaar voor de titel ‘Beste gastheer/gastvrouw’ en ‘Beste kookteam’ van Noord-Holland. De winnaars gaan door naar de landelijke vakwedstrijd in april.

Ieder wedstrijdteam bestaat uit drie leerlingen; twee koks en een gastheer/gastvrouw. De koks verzorgen een viergangenlunch voor zes personen en kunnen daarmee winnen op onderdelen als kooktechniek, smaak en hygiëne. De gastheer/gastvrouw doet een aantal testen, zoals tafeldekken, etiquetteleer en wijnkennis. Zij serveren de lunch uit aan de gasten, voornamelijk vertegenwoordigers van scholen, vakmensen uit de horeca en sponsoren.

De leerlingen worden beoordeeld door een jury bestaande uit chef-koks, managers en Maître Sommeliers van gerenommeerde restaurants uit de regio. Voorzitter van de jury is Maître Sommelier Kim Poortman van tweesterrenrestaurant Ciel Bleu gevestigd in het Hotel Okura Amsterdam. De leerlingen kunnen naast een beker verschillende prijzen winnen, zoals messensets, vakboeken en workshops in sterrenrestaurants. Alle deelnemers ontvangen een medaille, certificaat en Koksgilde gerechtenboekje.

De vmbo-scholen die dit jaar deelnemen zijn het Don Bosco College te Volendam, het Kennemer College te Heemskerk, SG Newton te Hoorn, Martinuscollege te Grootebroek en College De Brink te Laren. De leerlingen van de Hubertus & Berkhoff doen als gastlocatie dit jaar niet mee aan de regionale vakwedstrijd, maar wel aan de landelijke vakwedstrijd. De landelijke vakwedstrijd vindt plaats op dinsdag 5 april, wederom op de Hubertus & Berkhoff te Amsterdam.