Arbeidsmarktonderzoek SVH: waarom snel nieuwe rollen nodig zijn voor de toekomst van de horeca

Arbeidsmarktonderzoek SVH: waarom snel nieuwe rollen nodig zijn voor de toekomst van de horeca

Arbeidsmarktonderzoek SVH: waarom snel nieuwe rollen nodig zijn voor de toekomst van de horeca

De horeca heeft nieuwe rollen nodig om toekomstbestendig te zijn. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde arbeidsmarktonderzoek 'Nieuwe rollen en functies binnen de horeca' dat Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) recent heeft uitgevoerd. Door nieuwe rollen als ontbijtkok en biersommelier toe te voegen aan de bestaande functieprofielen, wordt de horeca als sector aantrekkelijker om in te werken. Werken met rollen naast functies maakt medewerkers sneller vakbekwaam, flexibeler inzetbaar en het houdt ze gemotiveerd. Download het onderzoek: www.svh.to/onderzoek.

Voordelen van rollen
De horecasector ervaart de bestaande indeling van functies al jaren als gedateerd en belemmerend. Een flexibelere werkwijze met rollen naast functies ondersteunt de sector om medewerkers te behouden. En om nieuwe medewerkers beter en sneller bekwaam op de werkvloer in te zetten. 

Medewerkers kunnen hun functie uitbreiden met tal van rollen in de breedte of hoogte. Zo hebben ze meer doorgroeiperspectief. Ze ontwikkelen zich sneller verder in hun vak en blijven uitgedaagd. De sector zal ook makkelijker nieuwe doelgroepen kunnen aanboren. De horeca kan met rollen ook een deel van de eigen personeelskrapte oplossen. Het is een kwestie van organiseren.

Wat is een rol precies?
SVH omschrijft in het onderzoek een rol als een set van samenhangende werkzaamheden die onderdeel zijn van een functie. Regelmatig gaat het om een specialisatie. Bijvoorbeeld bij de functie kok kun je de rol ontbijtkok onderscheiden. De ontbijtkok is dan een deel van de functie kok met een aantal verdiepingen voor het ontbijt. Maar het kan ook iemand zijn die alleen ontbijtkok is en dus juist niet alles hoeft te weten wat een kok wel beheerst en kent. 

Nieuwe opleidingen en certificaten
Hoewel medewerkers veel op de werkvloer kunnen leren, blijkt uit het onderzoek dat er grote overeenstemming is onder zowel werkgevers als werknemers om de nieuwe rollen aan opleidingen te koppelen, afgesloten met een branche-erkend certificaat of diploma. Voor de ene rol kan dat een korte training of e-learning zijn, voor de andere een meerdaagse opleiding.

Voor de nieuwe rollen zal SVH een functieprofiel en een set van eindtermen ontwikkelen. Het gaat om nieuwe rollen in de keuken zoals ontbijtkok en patissier, in de bediening biersommelier en cocktailmaker en voor de ondersteuning van management, zoals specialist voor personeelsbeleid & regelgeving en voor socialmedia-marketing.

Opzet van het onderzoek
SVH heeft horecaondernemers én medewerkers met kwantitatief en kwalitatief onderzoek bevraagd over hoe het werk in de dagelijkse praktijk op de werkvloer is georganiseerd. In totaal hebben meer dan 2.300 medewerkers en werkgevers meegewerkt aan dit onderzoek. Op basis van twee grootschalige online enquêtes, interviews en expertgesprekken met ondernemers en medewerkers, heeft SVH de nieuwe rollen gedefinieerd. De rollen gaan een plek krijgen in het nieuwe Handboek Referentiefuncties Bedrijfstak Horeca. In dit Handboek is vastgelegd wat de inhoud is van de functies en de salariëring. 

Investeren in medewerkers en salaris
Ricardo Eshuis, directeur van SVH: “Een cultuur van leren, ontwikkelen en prestatieverbetering op de werkvloer moet samengaan met investeren in medewerkers en salaris. Wanneer een medewerker extra rollen bovenop een functie uitvoert, zou de werkgever daar ook extra voor moeten betalen. We zien bij SVH een toenemend aantal vragen van horecamedewerkers over inschaling, omdat de praktijk echt veel verder is dan de theorie van de huidige functie-indeling. Daarom roept SVH de werkgevers- en werknemersorganisaties op om gezamenlijk werk te maken van een nieuwe opzet voor de referentiefuncties en -rollen. Die rollen moeten in het functiehuis worden opgenomen. Pas als het nieuwe functiehuis staat, kan daaraan een systematiek voor salariëring gekoppeld worden. In de horeca leven concrete beelden en liggen de ideeën voor het oprapen. We moeten aan de bak.”

Persconferentie
Ricardo Eshuis, directeur van SVH, presenteerde dinsdag 15 maart de belangrijkste onderzoeksresultaten in een persconferentie. De presentatie duurde ca. 15-20 minuten en is terug te kijken via svh.to/onderzoek. Het onderzoeksrapport en de samenvatting, met een compleet overzicht van te ontwikkelen rollen, is ook via svh.to/onderzoek te downloaden.