Praktijkleerlingen De Brêge winnen 1e prijs Friese kookwedstrijd

Praktijkleerlingen De Brêge winnen 1e prijs Friese kookwedstrijd

Praktijkleerlingen De Brêge winnen 1e prijs Friese kookwedstrijd

Vandaag was het kooklokaal van De Brêge, onderdeel van OSG Piter Jelles, in Leeuwarden het decor voor de 4e regionale kookwedstrijd voor het praktijkonderwijs. Tien horecaleerlingen van de praktijkscholen uit Dokkum, Drachten, Sneek en Leeuwarden (tweemaal) hebben in 1,5 uur een gerecht bereid en gepresenteerd aan een vakjury, bestaande uit chef-kok Mounir Toub (SVH ambassadeur BAS&KAS) en Gerard Maat (SVH-examinator). De jury koos unaniem voor het gerecht van het duo van De Brêge als winnaar.

Juryvoorzitter en chef-kok Mounir Toub benoemde de vele kooktechnieken die de leerlingen hebben laten zien en hoe fantastisch alle gerechten toonden en smaakten. Het winnende gerecht van De Brêge (flatbread met kipshoarma en salade) loofde hij vanwege alle zelfgemaakte onderdelen, ook de marinade, en de goede, rustige samenwerking van het koppel.

Potentie in het praktijkonderwijs

Chef-kok Mounir Toub en Gerard Maat beoordeelden de gerechten op techniek, smaak en presentatie. “Deze wedstrijd laat zien hoeveel potentie er in het praktijkonderwijs zit. Talent is overal, en dat proef je op het bord,” aldus Toub. Hij benadrukte ook dat hijzelf maar tweemaal een kookwedstrijd heeft gedaan en het enorm zwaar en stressvol vond.

Spanning en applaus

Ondanks de spanning die van de gezichten af te lezen was en de paniek die hier en daar toesloeg, hebben alle 5 koppels binnen de tijd hun gerecht netjes afgekregen. Vóór de wedstrijd kregen de deelnemende leerlingen (en hun kookdocent) een feestelijk onthaal met een rode loper, applaus en een tour door Leeuwarden in het Cambuur-citytreintje.

Talent en vaardigheden in competitieve setting

De wedstrijd is 5 jaar geleden bedacht door de kookdocenten van de Friese praktijkscholen waaronder De Brêge en wordt ondersteund door SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca). Hiermee willen zij hun leerlingen de kans geven om hun talenten en vaardigheden te tonen in een competitieve setting. De deelnemers zijn vooraf geselecteerd op de eigen school.

BAS en KAS

Deze kookwedstrijd is onderdeel van de SVH-programma’s Bedieningsassistent (BAS) en Keukenassistent (KAS), die zich inzetten voor het stimuleren van vakmanschap en horecatalent in het praktijk- en mbo-onderwijs. Bij De Brêge en andere praktijkscholen volgen leerlingen in de horecaklas een opleiding voor het mbo 1-examen BAS of KAS. Samen met een bijpassende stage geeft dit de leerling goede praktijkvaardigheden en meer kans op werk in deze richting.

Meer informatie:

  1. Over BAS/KAS van SVH
  2. Over Mounir Toub
  3. Over Praktijkonderwijs en De Brêge