Medewerker bediening/café-bar

Als medewerker bediening/café-bar ben je erg veel met gasten bezig. Met andere woorden: je werkt met publiek! Je luistert naar de wensen van de gast en neemt tegelijkertijd veel verschillende bestellingen op, maakt deze klaar en serveert ze uit. Maar ook ‘achter de schermen’ help je bij de opslag van geleverde goederen en het opmaken van de kassa.

Je kunt doorstromen naar meerdere beroepen: Bartender, Gastheer/-vrouw, Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw of Leidinggevende bediening. Misschien wil je uiteindelijk je eigen zaak beginnen of manager worden. Het kan allemaal!

De ideale Medewerker bediening/café-bar

De ideale Medewerker bediening/café-bar is het gezicht van het bedrijf. Of dit nou een hotel is, een (weg)restaurant, een cateringbedrijf of een discotheek. Jouw doel is je gasten een leuke tijd bezorgen. Als het druk is, blijft de ideale Medewerker bediening/café-bar altijd vriendelijk, dus kun je goed tegen stress. Hygiëne en nauwkeurigheid zijn voor jou erg belangrijk. Je gaat voor resultaat en vindt het belangrijk om je werk goed te doen. Dat houdt ook in dat je altijd rekening houdt met de wensen van de gasten. En dat je altijd bezig bent om te bekijken hoe jij je vakkennis kunt vergroten. Het bijzondere van de taken van de Medewerker bediening/café-bar is dat het er zo veel zijn. Deze worden vaak tegelijkertijd uitgevoerd. Goed kunnen plannen en organiseren is dus een handige eigenschap voor de ideale Medewerker bediening/café-bar!

Haal meer uit jezelf als Medewerker bediening/café-bar!

Ontwikkel je tot:

Gastheer/gastvrouw

Als gastheer of gastvrouw heet je de gasten welkom, neemt de jassen aan en geeft ze advies over een menu en wijnarrangement. Als de gasten een vraag hebben, zullen ze jou aanspreken. Het belangrijkste is dus dat je goede service verleent. Als jij je werk goed en met plezier doet, hebben de gasten een fijne avond. Als Gastheer/-vrouw kun je binnen je opleiding, maar ook op de arbeidsmarkt verticaal doorstromen naar Zelfstandig werkend Gastheer/-vrouw of Bartender. Horizontaal kun je op de arbeidsmarkt doorstromen naar Medewerker Fastservice.

Bartender

Een Bartender werkt vaak in een team, maar ook zelfstandig. Je neemt zelf bestellingen op (drankjes en kleine gerechten) en serveert deze van achter de bar aan je gasten. Je hebt dus veel klantcontact. Een Bartender werkt onder meer in een café, discotheek of casino. Plekken dus, waar mensen voor hun plezier komen! Als Bartender kun je op de arbeidsmarkt horizontaal doorstromen naar Zelfstandig werkend Gastheer/-vrouw en verticaal, door middel van scholing en ervaring, naar Leidinggevende bediening of zelfs Ondernemer/Manager van een horecabedrijf.

Zelfstandig werkend Gastheer/-vrouw

Als Zelfstandig werkend Gastheer/-vrouw werk je zelfstandig als gastheer of gastvrouw. Je hebt veel verstand van het menu en het wijnarrangement en kunt gasten dan ook daarover adviseren. Je hebt redelijk veel verantwoordelijkheid, bijvoorbeeld over de administratie. Je bent het gezicht van het bedrijf. Als jij je werk goed doet, zullen sommige mensen de zaak bezoeken omdat jíj daar werkt! Als Zelfstandig werkend Gastheer/-vrouw kun je op de arbeidsmarkt horizontaal doorstromen naar Bartender en verticaal, door middel van scholing en ervaring, naar Leidinggevende bediening, Gastronoom/sommelier of zelfs Ondernemer/Manager van een horecabedrijf.

Leidinggevende bediening

Als Leidinggevende bediening geef je leiding aan het bedienend personeel.Je hebt daardoor veel verantwoordelijkheid, en denkt dan ook continu over hoe werkzaamheden beter kunnen. Je denkt mee met het management hoe er betere service verleend kan worden en wat er veranderd moet worden op de wijnkaart of in het menu. Uiteraard behoren de dagelijkse werkzaamheden voor het verlenen van een goede gastvrijheid ook tot jouw taken. De Leidinggevende bediening kan zich door scholing en ervaring ontwikkelen tot Manager/ondernemer van een horecabedrijf.

Gastronoom/sommelier

Als Gastronoom/sommelier werk je vooral in luxe restaurants, hotels of in kleinere specialistische bedrijven. Jouw taak is de gasten te adviseren over menu- en wijncombinaties. Bovendien ben je verantwoordelijk voor de inkoop van wijnen en weet je precies hoe deze het beste bewaard kunnen worden. Naast de vakkennis die je opdoet als Gastronoom/sommelier, is het mogelijk dat je na een tijdje leiding geeft aan het personeel, als Leidinggevende bediening.