STAP-regeling horeca

STAP-budget horecaopleidingen

Werk je in de horeca en wil je verder groeien? Als medewerker of ondernemer? Of overweeg je een overstap naar de horeca? Vraag STAP-budget aan en volg daarmee een SVH erkende opleiding, cursus of training. Dat betekent gratis jouw SVH Wijn, Leermeester of bijvoorbeeld Sociale Hygiëne behalen. Of een flinke korting op duurdere opleidingen, zoals SVH Basiskok.

STAP-budget is een vergoeding van de overheid waarmee je als medewerker, ondernemer of werkzoekende een opleiding, cursus of training kunt volgen om jouw positie op de arbeidsmarkt te versterken. Je vraagt STAP-budget zelf aan bij het UWV en het UWV keert de kosten tot maximaal €1.000,- uit aan de opleider. SVH erkende horecaopleidingen en reguliere mbo-horecaopleidingen voor volwassenen komen in aanmerking voor deze regeling. Een overzicht van deze opleidingen vind je op horeca.nl.

Aanvraagperiodes
Elke 2 maanden start een nieuwe aanvraagperiode voor gratis STAP-budget. Voor de aanvraagperiode van 1 november t/m 31 december 2022 is geen STAP-budget meer beschikbaar. De volgende aanvraagperiode start op vrijdag 17 maart om 10:00 uur. Is het budget op? Probeer het dan opnieuw in een volgende aanvraagperiode.

Het tijdvak van 2 januari 2023 t/m 28 februari 2023 is komen te vervallen. Het beschikbare budget van 200 miljoen voor 2023 wordt over de resterende vijf tijdvakken verdeeld. Lees hier het bericht van de Rijksoverheid.

  • 28 februari 2023 t/m 30 april 2023

  • 1 mei 2023 t/m 2 juli 2023

  • 3 juli 2023 t/m 3 september 2023

  • 4 september 2023 t/m 31 oktober 2023

  • 1 november 2023 t/m 31 december 2023

Tip! Voor alle tijdvakken geldt: op=op. Dus wees er op tijd bij en schrijf je (ruim) van tevoren in voor deelname aan een training of opleiding, zodat je op tijd je STAP-aanmeldingsbewijs hebt voor het indienen van je aanvraag.

Direct naar: 

Hoe vraag je STAP-budget aan?

Eerstvolgende aanvraagmogelijkheid

Hoe vraag je STAP-budget aan?

In vier stappen naar jouw horecaopleiding

Stap 1: Vind een horecaopleiding die bij jou past
Op onze website vind je via het zoekfilter ‘STAP-regeling’ direct alle horecaopleidingen die onder het STAP-budget vallen. Vanuit hier klik je door naar de opleider van jouw keuze. Je kunt ook via het STAP-Scholingsregister van DUO jouw opleiding zoeken. Vanuit dit register kom je uiteindelijk ook op de website van de horecaopleider terecht.

Stap 2: Vraag het STAP-aanmeldingsbewijs aan bij de opleider
Om de officiële aanvraag van jouw opleiding of cursus in te dienen heb je een STAP-aanmeldingsbewijs nodig. Dit formulier wordt door de opleider aan jou verstrekt en moet je uploaden bij de officiële aanvraag op de website van het UWV. Wanneer je dit formulier bij de opleider aanvraagt, zorgt de opleider voor de benodigde informatie op het formulier zoals het juiste opleidingsnummer. Daarnaast zal de opleider jou ook vooraanmelden bij het UWV.

Stap 3: Vraag STAP-budget aan bij het UWV
Als je het STAP-aanmeldingsformulier hebt ontvangen van de opleider ben je helemaal klaar om de aanvraag bij het UWV te doen. De eerstvolgende mogelijkheid is op vrijdag 17 maart 2023 om 10.00 uur tot en met 30 april 2023. De verwachting is dat het budget van deze aanvraagperiode binnen 1 dag op is. Tip: zorg dat je op 17 maart om 9.45 uur klaar zit en ga alvast in de wachtrij staan van het digitale aanvraagloket.

>> STAP-budget aanvragen via het UWV

Stap 4: Start jouw opleiding of cursus
Wanneer de aanvraag bij het UWV is ingediend en goedgekeurd wordt zowel jij als de opleider daarvan op de hoogte gesteld. Dit kan maximaal 4 weken duren. Jouw STAP-budget wordt definitief toegekend wanneer je de opleiding hebt afgerond met een diploma of certificaat of een aanwezigheids- of deelnemingspercentage van ten minste 80% (of ten minste 80% digitale activiteit bij digitale scholing).

Alles over STAP in een handige video

Meer informatie over STAP

Eerstvolgende aanvraagmogelijkheid

In 2023 is er voor de subsidieregeling STAP-budget 200 miljoen euro beschikbaar dat verdeeld wordt over 5 aanvraagtijdvakken. De eerstvolgende mogelijkheid om jouw officiële aanvraag bij het UWV in te dienen is dinsdag 28 februari om 10.00 uur. Ga hiervoor naar de website van het UWV.

Handige links:

Staat de opleiding die jij wilt volgen niet op de lijst?
Zie je een opleiding die je wilt doen, maar komt deze nu niet in aanmerking voor STAP-budget? Neem dan contact met SVH op.

Dit is een initiatief van Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH)

Ontdekken wie wij zijn? Kijk op svh.nl.

Op de hoogte blijven van wat we doen?

Meld je aan voor de SVH Nieuwsflits

of volg ons voor meer horecanieuws en inspiratie op:

Instagram

Facebook