Vmbo

Na de basisschool kun je naar een vmbo-school gaan. Vmbo staat voor ‘Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs’. Een vmbo-opleiding duurt vier jaar. De eerste twee jaar, de oriëntatiejaren, volg je algemene vakken. In principe leert iedereen dan hetzelfde. Dit heb je nodig voor je basiskennis. Denk aan talen, wiskunde en aardrijkskunde. Aan het einde van het tweede jaar maak je een keuze voor één van de tien profielen hieronder, waar je in leerjaar 3 en 4 mee aan de slag gaat in jouw beroepsrichting. Vanaf augustus 2016 werken de beroepsgerichte vmbo-opleidingen met deze profielen: 

- Bouwen, wonen en interieur
- Dienstverlening en producten
- Economie en ondernemen
- Groen
- Horeca, bakkerij en recreatie
- Maritiem en techniek
- Media, vormgeving en ICT
- Mobiliteit en transport
- Produceren, installeren en energie
- Zorg en welzijn

Elk profiel bestaat uit drie delen. Een gemeenschappelijk deel met vaste vakken als Engels en Nederlands. Een profieldeel met vakken passend bij het profiel. En een vrij deel waarin je vier keuzevakken volgt, waarbij je zowel theorie- als praktijkvakken kunt kiezen uit het aanbod van de school.

Leerwegen op het vmbo met beroepsgerichte vakken

Na de twee oriëntatiejaren kun je dus kiezen voor het profiel Horeca, bakkerij en recreatief. Ook kun je kiezen voor een van de vier leerwegen die het vmbo biedt:

De Basisberoepsgerichte leerweg: 

​Als je praktisch ingesteld bent, is deze leerweg geschikt voor jou! Je krijgt wat meer praktijk dan theorie.

De Kaderberoepsgerichte leerweg:

Doe je het liefst je theoretische kennis op in de praktijk? Dan is deze leerweg wel iets voor jou. Je krijgt iets minder praktijk en iets meer theorie dan in de basisberoepsgerichte leerweg.

De Gemengde leerweg: 

Heb jij je beroepskeuze eigenlijk al gemaakt? Kies dan voor de gemengde (theoretisch en praktische) leerweg. Je hebt weinig praktijk en veel theorie.

De theoretische leerweg:

Deze leerweg heeft alleen algemene vakken als talen, wiskunde, natuurkunde, aardrijkskunde en economie. Je leert nog niet voor één beroep, maar krijgt een algemene opleiding.

Stages op het vmbo

Welke leerweg je ook kiest, je gaat in ieder geval stage lopen bij een bedrijf. Op deze manier kun je zelf ontdekken of het werken in de horeca bij jou past. Er zijn verschillende soorten stages:

Snuffelstage:

Een korte stage in het tweede jaar, waarin je voor het eerst snuffelt aan een bepaalde sector of bedrijfstak. 

Stage in het derde of vierde jaar:

Gericht op de praktijk van de beroepsgerichte vakken die je hebt gekozen.

Stage in het kader van leer-werktrajecten: 

Een praktische stage binnen de basisberoepsgerichte leerweg in het derde of vierde jaar.

Doorleren op het mbo

Als je het vmbo hebt afgerond, heb je nog geen diploma waarmee je echt zelfstandig aan de slag kunt in de horeca. Wel sluiten de beroepsgerichte opleidingen aan op actuele ontwikkelingen in de (beroeps)werkelijkheid en de vervolgopleiding in het mbo. De diploma's voor de entree-opleidingen Assistent Zorg en Dienstverlening of Assistent Horeca en Voeding of voedingsindustrie geven wel de kans om aan de slag te gaan als Bedieningsassistent of Keukenassistent. Ze zijn gelijk aan een diploma mbo niveau 1. Wil je jezelf verder ontwikkelen en doorstromen naar het mbo? Dat kan. Afhankelijk van de opleiding die je gaat volgen, kun je sommige vakken zelfs overslaan omdat je die al op het vmbo hebt gevolgd. Na je vmbo-opleiding stroom je minimaal in op mbo niveau 2.

Ben je op zoek naar een mbo-opleiding en -school bij jou in de buurt? Maak dan gebruik van onze Horeca Scholenzoeker.

Meer informatie over horeca-opleidingen op mbo-niveau vind je op de pagina over mbo-opleidingen.