Mbo

De horecaopleidingen op mbo-niveau volg je aan een ROC. Op deze scholen kun je alle denkbare horecavakken leren. Je kunt er zelfs het diploma halen dat je nodig hebt om je eigen zaak te starten! Alle mbo-opleidingen (dus ook de horecavarianten) zijn opgebouwd uit vier niveaus en twee leervormen. Het is afhankelijk van je vooropleiding in welk jaar je instroomt en hoe lang het duurt voordat je niveau 4 behaalt. Hieronder kun je zien wat de verschillende niveaus zijn.

Leerwegen op het mbo

Beroepsopleidende leerweg (BOL)

Deze leervorm houdt in dat je dagelijks naar school gaat en tussendoor enkele weken (of maanden) stage loopt. Dit doe je uiteraard bij een erkend leerbedrijf in de horeca. De theorie volg je op school, maar ook een deel van de praktijklessen is op school. Je moet dus wel goed kunnen leren. De praktijk leer je tijdens je stage, zoals vaktechnieken maar ook organiseren en samenwerken.

Beroepsbegeleidende leerweg (BBL)

Deze leervorm wordt ook wel ‘werkend leren’ genoemd. Je werkt een aantal dagen in de week, en gaat minimaal één dag naar school. De dagen die je werkt, doe je praktijkervaring op bij een erkend leerbedrijf in de horeca. Hierbij krijg je begeleiding van je leermeester, mentor of praktijkbegeleider binnen het bedrijf. Het prettige van deze leervorm is dat je een diploma haalt, terwijl je een vergoeding krijgt van jouw werkgever.

Niveaus op het mbo

Niveau 1:

Op dit niveau leer je voor Bedieningsassistent of Keukenassistent, dus dat betekent dat je mensen mag assisteren bij hun werk. Je kunt nog niet zelfstandig werken en ook weinig verantwoordelijkheid dragen. Dit niveau mag je overslaan als je een (horecagericht) vmbo-diploma hebt. De basis voor niveau 1 is de Entree-opleiding. Daarbij ga je in de eerste vier maanden bekijken waar jouw interesse ligt en daarna kun je kiezen voor de uitstroom Assistent Zorg & Dienstverlening of Assistent Horeca Voeding of Voedingsindustrie. Je kun dan kiezen voor een opleiding die je voorbereidt op een baan in de horeca of voor een voorbereiding op de volgende opleiding op niveau 2.

Bedieningsassistent en Keukenassistent

Niveau 2:

Dit is het basisniveau. Hier mag je beginnen als je al een vmbo-, havo- of vwo-diploma hebt. Hier leer je de basistechnieken voor het werken in de keuken als kok of als gastheer/-vrouw in de bediening. Je leert hoe je voorbereidende- en productiewerkzaamheden moet uitvoeren. In deze functie ben je medewerker, dus ga je meedraaien in een team onder een leidinggevende.

Met een diploma niveau 2 kun je aan de slag in de horeca en krijg je behoorlijk veel verantwoordelijkheid. Niveau 2 kan ook de opstap zijn naar een vervolgopleiding op niveau 3.

Medewerker bediening/café-bar
Medewerker fastservice
Kok

Niveau 3:

Als je niveau 3 hebt afgerond kun je officieel zelfstandig werken. Je leert hoe je jouw vak zelfstandig uitoefent (dus zonder een leidinggevende). Ook weet je zelf verantwoordelijkheid te dragen en mag je in sommige gevallen leidinggevende taken uitvoeren.

Bartender
Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw
Zelfstandig werkend kok
Receptionist 
1e Medewerker fastservice

Niveau 4:

Dit is het hoogste niveau dat je op het mbo kunt halen. Als je dit hebt afgerond kun je aan de slag als manager, ondernemer of specialist. Natuurlijk kun je ook nog doorleren, want met dit diploma word je toegelaten op het hbo.

Leidinggevende bediening en Gastronoom/Sommelier
Gastronoom/Sommelier
Gespecialiseerd kok en Leidinggevende keuken 
Manager/bedrijfsleider fastservice 
Manager/ondernemer café-bar 
Manager/ondernemer fastservice 
Front office manager
Manager/ondernemer Horeca

Ben je op zoek naar een mbo-school bij jou in de buurt? Maak dan gebruik van onze Horeca Scholenzoeker.

Verder lezen/kijken?


Niels van Zijl zit in het examenjaar van de opleiding zelfstandig werkend kok aan de Cas Spijkers Academie in Breda, onderdeel van het Cingel College. Hij timmert lekker aan de weg met een eigen pop-up restaurant. Daar kan hij zijn creativiteit kwijt, want hij houdt van de vernieuwende keuken en zoekt het liefst in de natuur zijn ingrediënten bij elkaar. Lees hier hoe hij zijn weg uitstippelt naar zijn grote droom voor later: zijn eigen restaurant in hartje Utrecht.

 

De Sterklas is een niveau 4 mbo-opleiding op het ROC van Amsterdam die wordt afgesloten met een extra certificaat Gezel Chefkok. Maak in onderstaand filmpje kennis met de leerlingen van de Sterklas, allemaal geselecteerde en gemotiveerde leerlingen die willen gaan voor het hoogst haalbare in hun vak.