Hbo

De horeca- en hospitality-opleiding op hbo-niveau in Nederland heet de Hoge Hotelschool. Op een Hoge Hotelschool leer je in vier jaar tijd hoe je succesvol als manager of ondernemer een bedrijf in de hospitalitybranche leidt. Je leert wensen van gasten te vertalen in servicegerichte diensten en aansprekende producten. Als hotel- of restaurantmanager geef je bijvoorbeeld leiding aan mensen en zorg je ervoor dat gasten het naar hun zin hebben. Kwaliteiten als ondernemen, organiseren, servicegerichtheid en zakelijk en commercieel inzicht horen erbij. Je kunt een hbo-opleiding volgen als je een diploma hebt op minimaal havo of mbo niveau 4. De opleiding duurt vier jaar. Heb je een mbo 4 diploma op zak, dan kun je de opleiding in drie jaar afronden. Studenten van de Hoge Hotelschool zijn zeer gewild op de arbeidsmarkt. Je kunt met deze studie overal ter wereld terecht, want je wordt internationaal opgeleid. In Nederland bieden 11 hbo-instellingen hotelonderwijs aan. Je kunt bij de instellingen kiezen uit een voltijd, deeltijd of duale opleiding. Een enkele instelling biedt ook een ‘associate degree’-opleiding aan, dat is een tweejarige opleiding (TIO, Eurocollege, Stenden).

Studeren op het hbo


Door de invoering van de BaMa-structuur in 2002 wordt in het hoger onderwijs onderscheid gemaakt tussen bachelor- en masteropleidingen. Met een afgeronde hbo-bachelor opleiding kun je doorstromen naar de master-fase van het universitair onderwijs (op de universiteit is er een BaMa-structuur, waarbij de afstudeerfase de masterfase is).

Propedeuse


Studiejaar 1:

Als eerstejaars hbo-student op de Hoge Hotelschool start je met een theoretische basis. Daarnaast leer je met behulp van échte praktijkopdrachten de branche kennen. Zo snuffel je in het eerste jaar bij verschillende bedrijven in het werkveld. De theoretische kennis bestaat onder meer uit gastvrijheid, financieel management, eventorganisatie, Engels (en andere talen), marketing en basiskennis van de hotellerie. Hierbij komt management op het gebied van keuken, restaurant en hotel aan bod. Daarnaast is er op de meeste Hoge Hotelscholen veel aandacht voor de ambachtelijke kant van de horeca, waaronder koken, serveren en housekeeping. In dit jaar behaal je, als je alle studiepunten haalt, ook je propedeuse. Als je de propedeuse positief afsluit, krijg je toegang tot de hoofdfase. Zie ook bijgaand schema.


Hoofdfase


Studiejaar 2

In het tweede studiejaar loop je vijf maanden stage bij een leerbedrijf in de horecabranche, bij voorkeur in het buitenland. Bij terugkomst volg je een vast programma van colleges om je hospitality en business skills te verdiepen en te verbreden. Denk aan timemanagement en leiderschapsvaardigheden. Daarnaast sta je voortdurend in contact met het werkveld door in studiegroepen te werken aan oplossingen van échte cases.


Studiejaar 3 en 4

In het derde en vierde jaar krijg je de vrijheid om je binnen de branche te specialiseren. Je kiest zelf de vakken of minoren uit die je wilt volgen. Daarnaast word je klaargestoomd voor de ultieme voorbereiding op een carrière in de hospitalitybranche, de afstudeeropdracht. Dan doe je een afstudeer(management)project bij een bedrijf in het buitenland bijvoorbeeld. In deze afstudeerperiode doe je onderzoek, ontwikkel je scenario’s en stel je een advies op voor vaak complexe en multidisciplinaire vraagstukken. De kroon op jouw studie.

Na het behalen van je bachelor-diploma sta je aan het begin van een mooie carrière in de hospitalitybranche of je besluit verder te studeren en je master te halen aan de universiteit.

Ben je op zoek naar een hbo-school bij jou in de buurt? Maak dan gebruik van onze Horeca Scholenzoeker.