Veelgestelde vragen

Waar kan ik terecht voor een goede horecaopleiding?

Er zijn overal in ons land gerenommeerde mbo-scholen die jaarlijks een groot aantal horecasterren in spé afleveren. Ook bieden in Nederland 16 hbo-instellingen hotelonderwijs aan. Op zoek naar een horecaopleiding bij jou in de buurt? In de Horeca Scholenzoeker vind je alle horecaopleidingen en zie je direct wanneer er een open dag is.

Hoe weet ik of de horeca iets is voor mij?

Je kunt je op verschillende manieren oriënteren. Zo zijn er regelmatig open dagen van horecaopleidingen die je kunt bezoeken. Uiteraard is deze site ook een prima manier om kennis te maken met de horeca., hier vind je ook de open dagen van de betreffende school.

Heeft de horeca een goede cao?

De horeca heeft sinds begin 2018 weer een cao. De cao biedt naast een salarisverhoging duidelijkheid en perspectief voor medewerkers in de horeca. Meer informatie over deze nieuwe cao, die tenminste tot eind 2019 van kracht is, vind je hier.

Hoe weet ik of er toekomst zit in werken in de horeca?

De horeca is een goede bedrijfstak om in door te groeien. Afhankelijk van de ambities beginnen veel jongeren onderaan de zogeheten ladder om zichzelf daarna op te werken, door middel van werkervaring en scholing. Ervaring wijst uit dat veel jongeren in de horeca inderdaad ambitieus zijn, en dromen van een managementfunctie of eigen zaak. Bovendien is er een tekort aan vakbekwaam personeel in de horeca op dit moment. Dat betekent dat er een ruime werkgelegenheid is in de horeca, zowel in de keuken als in de bediening. Het aantal vacatures voor koks is momenteel 7000. 

Hoeveel mensen werken er in Nederland in de horeca?

Het CBS telt in 2016 ongeveer 348.000 werknemers in loondienst in de horecasector. Hiervan werkt 50% in restaurants, 18% in cafés en 16% in de hotelsector. Als je ondernemers, meewerkende gezinsleden en uitzend- en payroll-krachten meetelt, komt het totaal op 405.000 werkzame personen in de horeca. De verhouding man-vrouw binnen de horecasector is ongeveer 50%-50%. Van alle werknemers is 63% jonger dan dertig jaar.

Is er veel vraag naar horecapersoneel?

De arbeidsmarkt is momenteel dringend op zoek naar vakbekwaam personeel. Over het algemeen is er meer werkgelegenheid in de Randstad dan in andere regio’s. Echter is er in elke regio grote vraag naar vakbekwame koks en bedienend personeel. Daarover hoef je je geen zorgen te maken.

Op welke horecaopleidingen zitten de meeste leerlingen?

De opleiding Kok staat met stip op nummer 1. Daarna volgt de opleiding Ondernemer/manager Horeca, gevolgd door Gastheer/-vrouw.

Wat is het gemiddeld bruto maandsalaris?

Het gemiddeld bruto maandsalaris voor een mbo-starter in de horeca (kok of bediening) is € 1.450. Voor een hbo-starter ligt het gemiddelde bruto salaris op € 2.050. Het salaris wordt meer naarmate een werknemer ouder wordt en meer ervaring opdoet. In het Register Referentiefuncties Horeca vind je alles over functies in de horeca: welke taken en verantwoordelijkheden horen bij een bepaalde functie en welke vaardigheden en kwaliteiten heb je ervoor nodig?

In welke beroepsgroepen is er het meeste werk?

De beroepen Kok op niveau 2 en zelfstandig werkend Kok op niveau 3 scoren in het hele land goed. Deze staat op nummer 1, hierin is het meeste werk te vinden. De beroepen Gastheer/-vrouw op niveau 2 en zelfstandig werkend Gastheer/-vrouw scoren op het gebied van werkgelegenheid in alle regio’s voldoende en ruim voldoende. Het beroep manager/ondernemer horeca niveau 4 scoort in het hele land gering. Hier is de kans op werk dus gering, het minst van alle horecaberoepen. Bij meewerkend horecaondernemer, niveau 4 scoort het hele land voldoende. Bij de opleidingen leidinggevende keuken en bediening zijn de scores ruim voldoende. 
De scores zijn gelijk in het hele land voor alle beroepen. Kijk voor meer informatie eens op SBB of stagemarkt

Zijn er wel voldoende stageplaatsen in de horeca?

Er zijn in Nederland ruim 15.500 erkende mbo-leerbedrijven voor studenten die een horecaopleiding volgen. De meeste van deze bedrijven zijn voor de kwalificatie Kok niveau 2 (ruim 8.000 bedrijven), gevolgd door de kwalificaties Horeca-assistent (ruim 6.000), Zelfstandig werkend kok (ruim 6.000) en Gastheer/-vrouw (ruim 6.000). Daarnaast zijn er voor de horeca 520 leerbedrijven erkend in het buitenland. De meeste hiervan zijn in België, Duitsland en Spanje. Dertien leerbedrijven in het buitenland beschikken over bbl-leerplaatsen. Het aantal gediplomeerde leermeesters, in Nederland en het buitenland, is ruim 16.000.