Kiezen na de middelbare school

Denk goed na

Waar ben je goed in? Wat vind je leuk? Als je dit voor jezelf op een rijtje zet, weet je vaak al een beetje welke richting je op wilt. Praat erover met je ouders, of met je decaan, docent of mentor. Zij kennen jou goed en kunnen je daarom prima helpen met het nemen van een beslissing.

Bezoek een open dag

Iedere school organiseert open dagen. Hier kom je alles te weten over de opleidingen die ze aanbieden. Ook proef je de sfeer op de school. Je kunt leerlingen spreken over hun ervaringen en checken of je er gemakkelijk kunt komen. Ga naar de Horeca Scholenzoeker voor een overzicht van horecaopleidingen met open dagen bij jou in de buurt. 

Doe dit niet alleen

Ga je een open dag bezoeken? Het kan handig zijn om dit samen met iemand te doen. Misschien heb je vrienden of familie die een dergelijke opleiding al hebben gedaan of hier nog mee bezig zijn. Ook als dit niet het geval is, is het handig een tweede persoon bij je te hebben. Soms komt hij of zij op goede vragen die je zelf vergeet te stellen.

Gok niet op één paard

Voor sommige opleidingen moet je eerst een toelatingstest doen. Als je niet zeker weet of je deze gaat halen, kun je jezelf beter ook inschrijven voor een tweede(keus) opleiding. Dan ben je in ieder geval verzekerd van onderwijs.