Ondernemer Horeca

Als Ondernemer/manager horeca geef je leiding aan de medewerkers van een onderneming in de horeca. Een hotel, café of restaurant bijvoorbeeld. Dit kan je eigen onderneming zijn, maar je kunt ook leiding geven aan de onderneming van iemand anders. Jouw taak als manager of ondernemer is het personeel motiveren, terwijl je zelf ook meedraait. Je zorgt dat het bedrijf winst maakt, dat de sfeer goed is én dat alle regels en voorschriften worden nageleefd.

De ideale Ondernemer horeca

De ideale Ondernemer horeca weet alles af van bedrijfsvoering. Denk aan personeelsbeleid, financiën, marketing en verkoop. Het draait daarbij niet alleen om kennis, maar ook om inzicht. Bij jou moet onmiddellijk een lampje gaan branden als je ziet dat iets beter kan. De ideale Ondernemer horeca is dan ook een creatief persoon, die altijd bezig is met de vraag hoe het bedrijf beter kan worden. Hierbij stuur je het personeel aan en motiveer je ze om mee te denken en te werken. Houd er rekening mee dat de ideale Ondernemer horeca geen vaste werktijden heeft, en eigenlijk altijd bezig is met de zaak. Hier krijg je voor terug dat je zelf alle keuzes mag maken en de zaak precies zo mag inrichten als jij dat wilt.

Welke soorten horecaondernemers zijn er?

Ondernemer/manager horeca

Als Ondernemer/manager horeca geef je leiding aan de medewerkers van een onderneming in de horeca. Een hotel, café of restaurant bijvoorbeeld. Dit kan je eigen onderneming zijn, maar je kunt ook leiding geven aan de onderneming van iemand anders. Jouw taak als manager of ondernemer is om het personeel te motiveren, terwijl je zelf ook meedraait. Vanuit deze functie kun je horizontaal doorstromen naar Manager/Bedrijfsleider fastservice.

Manager/ondernemer fastservice

Fastservice is een vak apart, waarbij alles draait om snelheid, kwaliteit en grote hoeveelheden. Daardoor wordt er extra veel van je verwacht als Manager/ondernemer fastservice. Als Manager/ondernemer fastservice ben je volledig verantwoordelijk voor het bedrijf. Het is jouw eigen zaak, of je geeft leiding aan de zaak van iemand anders. Je zorgt ervoor dat alles op rolletjes loopt en je bent constant bezig met de vraag hoe je de service kunt verbeteren. Je draait soms mee op de werkvloer, maar houd je vooral bezig met personeelsbeleid, administratie en bedrijfsprestaties.

Manager/ondernemer café-bar

Als Manager/ondernemer café/bar werk je in kleinschalige horeca: café, lunchroom of een ander kleinschalig bedrijf. Voor veel gasten ben je het gezicht van de zaak. Je hebt dagelijks contact met je gasten, zodat je weet wat zij van je verwachten. Als manager/ondernemer moet je altijd slim inkopen, dus maak je goede afspraken over prijs en kwaliteit met je leveranciers. Je bent volledig verantwoordelijk voor het bedrijf. Het is jouw eigen zaak, of je geeft leiding aan de zaak van iemand anders. Je zorgt ervoor dat alles op rolletjes loopt en bent constant bezig met de vraag hoe je de service kunt verbeteren. Je draait soms mee op de werkvloer, maar houd je vooral bezig met personeelsbeleid, administratie en bedrijfsprestaties. Vanuit deze functie kun je horizontaal doorstromen naar Manager/ondernemer fastservice.