Kok

Als kok moet je het natuurlijk leuk vinden om creatief met etenswaren bezig te zijn. Overal zijn koks nodig. Je kunt bij een heel chic sterrenrestaurant werken of bij een gezellig eetcafé. Maar ook bejaardentehuizen hebben koks nodig. De manier waarop je kookt kan dus heel erg verschillen. Ook zijn er veel verschillende functies die allemaal vallen onder de beroepsgroep ‘Kok’. Sommige koks houden zich vooral bezig met het voorbereiden van gerechten. Andere koks stellen het menu samen en geven leiding aan de rest van het keukenpersoneel. En als kok in een grote bedrijfskantine kan het zijn dat je rekening moet houden met de kosten van de ingrediënten. Koks kunnen daarbij zowel 's avonds als overdag werken. Het ligt eraan waar je werkt. Als je als instellingkok werkt of als kok in een lunchroom werk je bijvoorbeeld overdag. Wat kies jij? Het is maar net waar je koks-hart ligt!

De ideale Kok

Net als bij veel andere beroepen in de horeca, is het belangrijk dat de ideale Kok goed met anderen kan samenwerken. En omdat je voor resultaat gaat, ben je misschien wel een beetje perfectionistisch. Dit kan bij drukte soms voor stress zorgen, maar daar kan de ideale Kok wel tegen. Je vindt het niet erg om gecorrigeerd te worden, en ook niet om zélf aan je collega’s te vertellen wat beter kan. De ideale Kok vindt het leuk om steeds nieuwe dingen te verzinnen, en zichzelf af te vragen hoe hij zijn kookkunsten kan verbeteren. Ook vind je het geen probleem om in het weekend of tijdens de feestdagen jouw kookkunsten te laten zien. Als Kok ga je echt voor een mooi eindproduct, en daarom werk je servicegericht, nauwkeurig en hygiënisch.

Als Kok bereid je gerechten die op de menukaart staan. Deze functie is vooral uitvoerend, dus je bedenkt nog niet je eigen menu. Je zet ingrediënten klaar of bereidt ze voor zodat de andere koks ermee aan de slag kunnen. Maar ook borden mooi opmaken voordat ze naar de gasten gaan, behoort tot je taken als kok. Daarnaast zorg je ervoor dat de keuken netjes en schoon is. Tot slot hoort ook het in ontvangst nemen van nieuwe voorraad bij jouw werk. Door scholing en ervaring kun je als Kok verticaal doorstromen naar Zelfstandig werkend kok of Instellingskok.

Haal meer uit jezelf als Kok!

Ontwikkel je tot:

Zelfstandig werkend kok

Naast de uitvoerende werkzaamheden als kok, bepaal je als Zelfstandig werkend kok wat er op de menukaart komt te staan. Natuurlijk doe je dit in overleg met je collega’s. Je hebt al wat ervaring, dus help je nieuw personeel of leerlingen hun werkzaamheden juist uit te voeren. En de naam zegt het al: je werkt zelfstandig. Je plant zelf hoe en wanneer je de werkzaamheden uitvoert. Door ervaring en scholing kun je vanuit deze functie verticaal doorstromen naar Leidinggevende keuken, Gespecialiseerd kok, Keukenmanager, Souschef, Chef-kok of horizontaal naar Instellingskok.

Instellingskok

Een Instellingskok werkt vaak in grote gebouwen, zoals een ziekenhuis. Dit betekent dat er aan grote groepen mensen service moet worden verleend. Je werkt daarom samen met een team waarin ieder zijn taak op zich neemt. Daarbij moet je rekening houden met de kosten. Je bent verantwoordelijk voor de inkoop van ingrediënten en zorgt dat dit zo slim mogelijk gebeurt. Een Instellingskok bereidt ook speciale maaltijden, bijvoorbeeld dieetmaaltijden. Vanuit Instellingskok kun je op de arbeidsmarkt horizontaal doorstromen naar Zelfstandig werkend kok. Of verticaal naar Leidinggevende keuken, Gespecialiseerd kok, Keukenmanager, Souschef of zelfs Chef-kok.

Leidinggevende keuken

De naam zegt het al: als Leidinggevende keuken ben je verantwoordelijk voor alle werkzaamheden in de keuken. Van de samenstelling van de menu’s tot de kosten van de ingrediënten. Als Leidinggevende keuken heb je naast uitvoerende werkzaamheden in de keuken, zoals het bereiden van maaltijden, ook leidinggevende taken. Je plant de werkzaamheden van het personeel en zorgt dat hun taken goed uitgevoerd worden. Je werkt nauw samen met de koks, maar je doet ook de administratie van bijvoorbeeld de inkoop van ingrediënten. Op de arbeidsmarkt kun je vanuit deze functie horizontaal doorstromen naar Gespecialiseerd kok of verticaal naar Chef-kok, Bedrijfsleider of Ondernemer/Manager van een horecabedrijf.

Gespecialiseerd kok

Als Gespecialiseerd kok werk je in een keuken met meerdere afdelingen (parties), bijvoorbeeld de koude keuken of patisserie. Vaak werk je in luxe restaurants, waar je de bijzondere, creatieve of luxe gerechten bereid. Je bent verantwoordelijk voor de inhoud van de menukaart en voor de inkoop van de ingrediënten. De kwaliteit van de gerechten die op de kaart staan worden door jou bewaakt. Je functioneert op hoog niveau, want alles moet voldoen aan de (hoge) verwachtingen van de gasten. Je geeft leiding aan de medewerkers binnen jouw partie en leerlingen of nieuwe medewerkers kunnen rekenen op jouw hulp. Op de arbeidsmarkt kun je vanuit deze functie horizontaal doorstromen naar Leidinggevende keuken, of verticaal naar Chef-kok, Bedrijfsleider of Ondernemer/Manager horeca.